‘Hier was het nieuws’-app valt tegen

De met nogal wat bombarie aangekondigde app, waarmee de geschiedenis van staten en huizen kan worden achterhaald, valt tegen. Tenminste als het om Wittevrouwen gaat. Slechts enkele adressen leveren een treffer op. De in de krant aangekondigde moorden ontbreken geheel.

‘Hier was het nieuws’ is ontwikkeld door de Koninklijke Bibliotheek (KB) en laat krantenartikelen uit het archief zien bij huisadressen. In Wittevrouwen worden vijf adressen gemeld. De onderwerpen zijn nogal suf. Een ingezonden brief over de raadsverkiezingen in 1923, een schildersstaking bij een adres aan de P.L. Takstraat. Verder branden in Rotterdam en het planten van een Wilhelminalinde in Nunspeet. De app vermeldt dat wegens groot succes de technische systemen van de KB overbelast zijn en dat er daardoor foutmeldingen zijn. We moeten het gegeven paard dus misschien niet te snel in de bek kijken.

De app is gratis verkrijgbaar in de appstore van Apple en binnenkort ook als androidversie verkrijgbaar.