Sint Maartensfeest groter dan voorheen

Op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 november wordt in Utrecht het feest van Sint Maarten gevierd. Naast het bekende “lichtjes lopen van de kinderen” zijn er ook andere Sint Maartensactiviteiten  in de stad. Klik voor een overzicht.

Een kleine greep uit de activiteiten:
Op vrijdag 9 november: om 09.00 uur wordt het Utrechtse Sint Maartensweekend geopend met het luiden van de 4300 kg zware Martinusklok op de Domtoren door de Utrechtse Klokkenluiders. Onder het zingen van Sint Maartensliedjes hijsen kinderen van verschillende Utrechtse basisscholen samen met de burgemeester de stadsvlag bij het stadhuis. ’s Middags wordt in de Domkerk om 16.00 uur de Mantel van Sint Maarten uitgereikt, de jaarlijkse prijs voor een solidariteitsproject.

Op zaterdag 10 november kan jong en oud aansluiten bij de grootse Utrechtse Sint Maartensparade. Vanaf de Zeedijk/hoek Kaatstraat trekt om 19.30 de muzikale en feeërieke lampionnentocht van de kinderen met Sint Maarten hoog op het verlichte paard door de stad. Op het Domplein is om 20.00 uur een spectaculaire finale met de Fanfare van het Vuur, leerlingen van het UCK, kinderen van basisscholen en 4 Utrechtse koren.

Op zondag 11 november is er op de Stadhuisbrug de Sint Maartensmarkt. De Sint Maartensmarkt betekende in de Middeleeuwen het begin van de winter, er was de oogst van de nieuwe wijn, je kon goederen inslaan voor de donkere dagen en genieten van eten, drinken en allerlei vermaak. Dit jaar wordt deze markt nieuw leven in geblazen met de verkoop van streekproducten en kleinschalige straatoptredens.

Informatie over het volledige activiteitenprogramma van de Utrechtse Sint Maartensviering 2012 staat op www.stmaartenstadutrecht.nl

Sint Maarten deelde zijn mantel met een bedelaar en staat voor naast samen delen ook voor rechtvaardigheid en vrede. Sint Maarten of Martinus is de schutspatroon van Utrecht, het rood/wit van het stadswapen en de stadsvlag van Utrecht symboliseert de manteldeling van Sint Maarten. Het Sint Maartensfeest wordt dit jaar in Utrecht grootschaliger dan tevoren gevierd.