Energie uit je dak

Alweer een paar maanden geleden was er een voorlichtingsbijeenkomst in de Jenaplanschool over gebruik en aanschaf van zonnepanelen. Met een geïnteresseerd publiek van minstens twintig man op de tribune een redelijk bezochte avond.

Door Addy de Meij
Meten is weten
‘Meten is weten’ was er eentje om te onthouden en ook ‘schakelen’ en ‘besparen’ waren hot items. Alles kwam ter sprake: hoeveel energie verbruikt je laptop, de elektrische tandenborstel, de standby-functie van allerlei apparaten, het klokje in de oven, de printer die je steeds vergeet uit te zetten, je elektrische deurbel. Vooral de deurbel leverde een hilarische berekening op. Als alle inwoners van Wittevrouwen hun elektrische bel verruilen voor een trekbel of een klopper, levert dat een jaarlijkse besparing op van 88.800 euro, 5760 KWh. ‘Klop je rijk’ is dan ook een motto van Energie-U, een van de voorlichters deze avond.

Hoge energievraag in Wittevrouwen
Behalve Energie-U was er ook een vertegenwoordiger van Econovum uit de Gildstraat, met een presentatie over de energiekosten van een willekeurig huis in Wittevrouwen. Daaruit bleek dat de verwarming van onze huizen verreweg de grootste kostenpost is. Er valt nog veel mee te besparen door isolatie van de vloer, dubbele beglazing, kieren dichten en de keus van een voordelige energieleverancier.

Bewust worden is het begin
Een enthousiaste gebruiker van zonnepanelen is Ruud Hilhorst uit de Bollenhofsestraat. Waarom? “De financiële besparing is niet echt een drijfveer geweest, hoewel het natuurlijk wel leuk is als je merkt dat de energierekening aanzienlijk lager wordt. Ik voelde me niet echt een pionier: er was een regeling en daar heb ik gebruik van gemaakt. Het hele systeem heb ik zelf aangelegd. Het geeft veel voldoening als je je eigen energie opwekt en zo onafhankelijk wordt. De zes panelen leveren 30% van de stroom die we verbruiken. Als iedereen een aantal panelen op zijn dak zou zetten kunnen er heel wat centrales dicht. En als je er eenmaal mee begint, wordt een duurzaam huishouden steeds interessanter.” Op 23 oktober volgt er weer een voorlichtingsavond in de Jenaplanschool aan de Poortstraat, vanaf 20.00 uur. En voor de goede orde: er kunnen minstens honderd toehoorders op de tribune.

Nadere informatie over de avond: zonopjenaplanschool@gmail.com