Op de dag dat tien Italiaanse burgemeesters uit Modena zouden komen kijken in het Griftpark – dé plek in Nederland waar men weet hoe je de natuur de stad in brengt – is het verre van stil in de natuurkern. De burgemeesters zijn thuisgebleven dankzij een aardbeving, maar in de natuurkern vliegt het gemaaide gras om je oren.Door Annet van den Akker
Met grote harken werpen de werkers in de natuurkern het maaisel op de wagen. Dat doen zij met aandacht, want er is een belangrijk proces aan voorafgegaan: het maaien door een ecologisch specialist. Parkcoördinator Wim Horst licht toe: “Drie keer per jaar, in mei, juli en oktober komt onze ecoloog een dag maaien. Daarbij laat hij sommige stukken ongemoeid, op andere plekken legt hij de grond vrijwel bloot; mozaïekmaaien heet dat. Zo geeft hij een grote diversiteit aan inheemse planten de ruimte, want het zaad van uitgebloeide bloemen vindt een mooi bedje op de kale grond. Met de nieuwe bandhooier kunnen de laatste resten van het maaisel grondig worden verwijderd. Ook gaat de bloemenweide zo niet vergrassen, want wilde bloemen houden van schrale grond en niet van vet gras.”
Bij elke struik een verhaal
“We willen hier meerdere bosschages van wilde planten krijgen. De schietwilgen halen we er uit en in de plaats daarvan planten we inheemse struiken voor vlinders, hommels of bijen. We planten niet zomaar wat aan; bij elke struik kunnen we een verhaal vertellen waarom juist díe er staat. Door ons ecologisch natuurbeheer hebben we nu wel vijftien soorten vlinders en verschillende soorten wilde bijen, een feest om te zien!”