Hier ben ik thuis

 

hier-ben-ik-thuis

‘Hier ben ik thuis’ is de titel van de tentoonstelling over 50 jaar gastarbeiders in de stad Utrecht. De tentoonstelling is gemaakt door een groep vrijwilligers. Zij willen de veranderingen in de stad door de komst van de gastarbeiders vanaf 1960 laten zien door foto’s, films, oude krantenartikelen en vooral door de verhalen van de mensen zelf.
Ook in de wijk Wittevrouwen en de Zeeheldenbuurt kwamen in de jaren zestig veel gastarbeiders in pensions wonen. Zo was er een pension voor Joegoslavische meisjes die in de confectie gingen werken op Poortstraat 25. In Zeehelden waren verschillende pensions met Spaanse arbeiders.

Er zijn foto’s van een Marokkaans pension op de Goedestraat en in de Palmstraat. Door de gezinshereniging kwamen er ook veel buitenlandse gezinnen in Wittevrouwen wonen. Wittevrouwen was toen nog niet zo’n dure wijk, er waren veel kleine huizen met achterstallig onderhoud. In het buurthuis werden taallessen gegeven en op de Biltstraat zat een van de eerste Marokkaanse slagers.

De tentoonstelling is een begin om de geschiedenis van de gastarbeiders vast te leggen. Mensen die nog verhalen foto’s filmpjes hebben over onze wijk, worden van harte uitgenodigd contact op te nemen via de website van de tentoonstelling  www.50jaargastarbeidersutrecht.nl.

Daar kunt u zien welke informatie al gevonden is en waar en wanneer u de tentoonstelling kunt bezoeken.