Kopje suiker

Rob, Ireen, Bo en Floor op hun brede stoep
Foto: Anne Palsma

Door Mirjam van Esterik

Buren: links, rechts, aan de overkant… Sommige zie je dagelijks, maar spreek je nooit. Andere kom je af en toe tegen en dat is dan meteen aanleiding om eens flink bij te kletsen. En soms bel je even aan: voor een teentje knoflook, een kopje suiker of als je op zoek bent naar oppas voor katten of planten. Deze keer gingen we op bezoek bij Rob en Ireen.
Rob Beffers, Ireen de Graaf en hun kinderen Bo (9) en Floor (7) wonen op de hoek Gildstraat-Bekkerstraat in een pand dat in de beginjaren een water- en vuurwinkel huisvestte. Ze wonen er sinds negen jaar, met bijzonder veel plezier. In de voormalige winkel wordt geklust en gebeeldhouwd door Rob en boven woont het gezin. Ireen: “Rob woonde al langer in Wittevrouwen en we vonden het hier gewoon heel leuk en levendig, met al die winkeltjes in de buurt. Jammer genoeg zijn er veel verdwenen.”

Het stukje Gildstraat waar dit gezin woont, heeft een brede stoep. Rob: “Hier vindt ’s zomers het beroemde ‘stoepzitten’ plaats. Buren drinken koffie of een borrel, kinderen spelen en lopen overal in en uit. Die stoep is mijn favoriete plek in de wijk. Ik sta soms buiten te beeldhouwen en krijg dan advies van de steenhouwer die hier om de hoek woont. Er is altijd reuring op straat, mede dankzij de Griek aan de overkant.” Veel gebeurt spontaan, dankzij die stoep, wat ervoor zorgt dat veel mensen elkaar kennen. “En dus help je elkaar, met babyfoons en het verzorgen van elkaars huisdieren en als je iets nodig hebt, dan bel je gewoon ergens aan.”

Voor het straatfeest begin september hield Ireen een bewonersenquête. “Het is een kinderrijk stuk straat, we telden 52 kinderen in zeventig huizen. Ik heb een boekje gemaakt voor iedereen en we hebben tijdens het straatfeest een ‘petje-op-petje-af-quiz’ gedaan om te zien wat men in de straat eigenlijk weet over elkaar. Een van de vragen was: ‘hoeveel mensen hebben hier een ‘normaal beroep’, zoals monteur of tandarts. Dat waren er niet veel, wij blinken hier uit in functies waar de meeste mensen zich niet direct iets bij kunnen voorstellen!”